"Când gânduri negre se frământă cu grămada înăuntrul meu, mângâierile Tale îmi înviorează sufletul." Ps. 94, 19

23 ianuarie 2011

"Un act de indisciplină"



"A materializa spiritul până la a-l face palpabil; a spiritualiza 
materialul până la a-l face să dispară: iată tot secretul artei." 
J. Benavente 




Aivazovski
N.Barsamov



     Ivan Konstantinovich Aivazovsky s-a născut la 17 iulie 1817 la Feodosia. Copilăria pictorului a fost grea. Aivazovski a vădit foarte de timpuriu un mare talent pentru desen. Neavând hârtie şi nici culori, el desena cu pasiune pe garduri şi pe zidurile caselor tot ce-i atrăgea atenția. Aceste desene înfățișau trecători văzuţi din întâmplare pe stradă, peisaje din împrejurimi şi în special corăbii şi priveliști marine. O dată l-a surprins desenând arhitectul orașului; talentul tânărului pictor i-a trezit interesul şi l-a determinat să-i dea tot sprijinul său.
 În 1830, Aivazovski s-a înscris la liceul din Simferopol, iar în 1833, la Academia de arte frumoase din Petersburg, unde talentul i s-a dezvoltat vertiginos. În 1835 el a prezentat la expoziția Academiei primul său tablou - "Studiu de cer deasupra mării".
 
  Clasa de peisagistică a profesorului M. N. Vorobiov şi cea de pictură, condusă de pictorul francez de marine Tanner, l-au ajutat pe Aivazovski să-şi însușească procedeele tehnice necesare. Cu ocazia expoziției din 1836, critica de artă a subliniat progresul înregistrat de creația pictorului într-un răstimp foarte scurt.


Bracing the Waves 1890 AD


   Tanner, celebru în ţara sa, n-a putut ierta tânărului artist rus faptul că l-a pus în inferioritate, însuşindu-şi în numai o jumătate de an măiestria sa pe tărâmul zugrăvirii mării ba chiar depăşindu-şi profesorul în acest domeniu al picturii.



View of the Coast near St. Petersburg 1835AD


   Prezența pânzelor lui Aivazovski la expoziția Academiei a fost calificată de Tanner drept "un act de indisciplină". El a adresat țarului Nicolae I o plângere împotriva tânărului pictor. Aivazovski "a căzut în dizgrație", iar tablourile sale au fost înlăturate din expoziție.



 I.K Aivazovski
Antonio Vivaldi - "Storm"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu