"Când gânduri negre se frământă cu grămada înăuntrul meu, mângâierile Tale îmi înviorează sufletul." Ps. 94, 19

12 august 2011

Ophidia in herba!


"Sunt timpuri, când pe patul de moarte, filozoful poate spune:
«Norocul meu că n-am fost înţeles!»"  Stanislaw Jerzy Lec
 

       "Religia funcţionează pe două niveluri: un prim nivel se referă la practica religioasa, credinţa în dogme, frecventarea bisericilor, supunerea faţă de învăţăturile Vaticanului. De fapt, această religie pare decrepită, cel puţin în Europa. Dar există un al doilea nivel, cel al impregnării intelectuale: necredincioşi, rău-credincioşi, agnostici, anticlericali, atei au fost, de fapt, educaţi în spiritul religiilor monoteiste.  [...] etica, politica, estetica şi alte domenii sunt impregnate de spiritul iudeo-creştin. 
        Un singur exemplu: gândirea juridică. Pretorii noştri europeni fac o dreptate care presupune după cum ne învaţă creştinismul, şi în special Geneza cu genealogia răului, că suntem liberi, capabili să facem binele şi răul în mod voluntar. Suntem, deci, responsabili, deci vinovaţi, deci în măsură să fim pedepsiţi. Dacă apăraţi ideea că nu suntem liberi, idee anticreştină, ci determinaţi de inconştient, societate, mediu, familie, atunci lanţul se rupe: responsabilitatea, vina, pedeapsa nu mai sunt valabile. Iată de ce încă mai trebuie să descreştinăm." (Michael Onfray)



       Michael Onfray este un filozof francez contemporan. Se descrie ca fiind un hedonist, ateu, libertarian şi anarhist de stânga. A publicat peste 50 de volume, iar 9 dintre ele au fost traduse în limba  romană.


Sursa imaginii: flickr.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu