"Când gânduri negre se frământă cu grămada înăuntrul meu, mângâierile Tale îmi înviorează sufletul." Ps. 94, 19

29 noiembrie 2010

"Credinţa se afirmă în iubire"



"Adevărata autoritate este aceea pe care o ai atunci când cauza ta e adevărul."
Kierkegaard


 Boii 
 
 Trei boi păşteau laolaltă pe un imaş şi nici o fiară nu cuteza să-i supere; iar de la o vreme ei începură a se învrăjbi şi aşa se despărţiră unul de altul. Atunci fiece fiară, oriunde-i întâlnea, îi tot supăra, aflându-i că sunt dezbinaţi unul pe altul.


Oxen Resting - John Singer Sargent

 Învăţătură: Aceasta însemnează pe oamenii cei slabi la credinţă, care pentru fieştece pricină se despart şi fug de la părinţii lor; însemnează şi pe cei care se despart de testamentul stăpânilor bisericeşti şi se osebesc pe sine a fi mai buni şi mai înţelepţi decât ceilalţi fraţi întru Hristos şi de soţiile lor; aceia pe dreptate pier pentru despărţirea lor şi pentru nebuniile lor.

Alexandria · Esopia (căi populare)



"Deseori Mântuitorul vorbeşte despre pericolul apariţiei învăţăturilor greşite.

[...] o învăţătură greşită nu este afirmată direct împotriva Cuvântului Bisericii, 
ci este lângă acest Cuvânt, aproape de el, dar total diferită de el. 

Aici apare pericolul relativismului şi sincretismului, lipsa de râvnă în apărarea autenticului şi Sfintei Tradiţii. Dar creştinul este chemat, ca în duh de iubire, să mărturisească dreapta credinţă. În cadrul Sfintei Liturghii, înainte de a mărturisi "pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită...", suntem chemaţi "să ne iubim unii pe alţii", adică să învăţăm că în iubire mărturisim temelia iubirii: Sfânta Treime. Credinţa se afirmă în iubire, pentru că doar iubirea te învaţă să o păstrezi, să ţii la ea, să te hrăneşti din ea şi să te odihneşti în ea.

 Să ne ferim de învăţătura greşită din iubire faţă de învăţătura dreaptă, 
şi nu din dorinţa de a umili sau înjosi."



Sursa imaginii: www.1st-art-gallery.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu