Dumitru Stăniloae
de Jules Renard
Cocoșul se poate făli că şi-a bătut toţi rivalii de pe pământ, dar celălalt e rivalul de neînvins, nu poate ajunge la el.
Cocoșul țipă într-una: cheamă, provoacă, amenință - dar celălalt nu răspunde decât când are chef şi mai ales nu răspunde deloc.
Cocoșul se fandosește, se umflă în pene, care nu-s urâte, unele albastre, unele argintii, dar celălalt, în plin văzduh, e orbitor de-atâta aur.
Cocoșul îşi adună găinile şi merge în fruntea lor. Priviți: sunt ale lui, toate îl iubesc, toate se tem de el - dar celălalt e adorat de rândunele.
Cocoșul e generos: pune, ici şi colo, virgulele lui de dragoste şi cu un sunet ascuţit, triumfă de fiecare mărunţiş - însă celălalt tocmai se însoară şi trage din toate puterile clopotele pentru nunţile satului.
Gelos, cocoșul se proțăpește pentru lupta supremă - coada pare un fald de mantie ridicat de-o spadă. Cu sângele urcat în creastă, desfide toți cocoșii din cer - dar celălalt, care nu se teme să ţină piept furtunii, se joacă acum cu o adiere şi întoarce spatele.
Şi cocoșul fierbe de mânie până la scăpătat.
Găinile lui se întorc acasă, una câte una. Rămâne singur, răgușit, sleit de puteri, în curtea acum întunecată - pe când celălalt strălucește încă în ultimele scânteieri ale soarelui, şi cu vocea lui limpede cântă pașnica vecernie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu