"Când gânduri negre se frământă cu grămada înăuntrul meu, mângâierile Tale îmi înviorează sufletul." Ps. 94, 19

26 mai 2010

"Certitudinea unei victorii "



"Cei puternici sunt singuri.
Cei puternici sunt trişti
şi atât de vulnerabili... "







"Viața omului fără Dumnezeu seamănă cu o tragedie.
    Taurul care intră în arene nu ştie nimic din ceea ce-l așteaptă. Bucuros, scapă din obscuritatea boxei şi simte plenitudinea vitalității lui de tânăr atlet. Orbit de lumina bruscă, este stăpân al cercului închis care devine lumea sa şi care încă i se pare o câmpie fără sfârșit.

-- La fel iese şi copilul din pântecele mamei, şi începe curând să se joace într-o lume luminoasă, care îi îngăduie încă să ignore destinul şi pericolele.
Sosesc primii adversari. Este încă un joc. Pentru taur lupta e naturală.
Lupta cheamă şi împlinește animalul de atac ascuns de viața de toate zilele. Nici un sentiment neplăcut care să depășească jocul. Dar, încetul cu încetul, îşi face loc un element chinuitor. Se trișează.
-- La fel intră şi omul în lupta periculoasă a vieții. Niciodată nu poate învinge răul. Dacă şi-a nimicit vreun adversar, nu a nimicit decât un nevinovat [...]; adversarii noștri nu sunt decât măștile Răului pe care nu-l vom ucide.

Omul nu a învins. Nimeni nu e învingător pe lumea aceasta.
Şi, cu toate acestea, omul nu deznădăjduiește în fața adevărului; nu-şi poate împlini nădejdea decât în cazul în care ar exista, în ciuda tuturor lucrurilor, posibilitatea unei victorii asupra morții. Omul nu deznădăjduiește niciodată cu totul atâta timp cât trăiește, dar certitudinea unei victorii posibile nu se află decât în viața creștină."

Paul-Ludwig Landsberg -
Eseu despre experienţa morţii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu