"Când gânduri negre se frământă cu grămada înăuntrul meu, mângâierile Tale îmi înviorează sufletul." Ps. 94, 19

29 octombrie 2009

Iubirea - mărgăritarul de preț



Sfântul Augustin - Despre iubirea absolută
(fragment)


       "Poți să ai orice vrei, dacă dragostea îţi lipsește, nimic altceva nu îţi este de folos. Iar dacă nu ai alte calități, fă așa încât să ai dragoste căci astfel ai împlinit legea. Zice Apostolul: "Cine-şi iubeşte aproapele a împlinit legea": şi "Împlinirea legii este iubirea".
Cred că acesta este mărgăritarul pe care se spune în Evanghelie că un negustor l-a căutat, iar când l-a găsit a vândut tot ce avea şi l-a cumpărat. Iubirea este tocmai mărgăritarul de preț fără de care orice ai putea avea nu-ţi folosește la nimic; dar dacă doar pe ea o ai îţi este de ajuns.



Acum tu vezi prin credință, atunci îl vei vedea față în față.
Dacă îl iubim acum, când nu-l vedem, cum îl vom mai îmbrățișa când îl vom vedea! Dar cu ce trebuie să ne deprindem? Cu dragostea frățească. Îmi poți spune: "Nu l-am văzut pe Dumnezeu", dar poţi oare spune: "N-am văzut omul"? Iubește-l deci pe fratele tău. Căci dacă îţi vei iubi fratele pe care îl vezi îl vei vedea şi pe Dumnezeu; pentru că vei vedea însăși dragostea, iar în dragoste locuiește însuși Dumnezeu."
                                                       Sf. Augustin

                .

       Frumos și drept spunea poetul:
"Cât de sărac e-acela ce nu poate sa spună: / "Sunt beat mereu de vinul cel tare al iubirii". / Cum poate el să simtă în zori uimirea firii /Și noaptea vraja sfântă a clarului de lună?"(Omar Khayam )

       Cu adevărat cel care nu are dragoste - fie ea și "firească" - este un om nenorocit, pustiu și sărac: fiul nefericit al Nefericitului său tată, din care s-au născut ura, mândria, minciuna, tot ce este rău și murdar în veacul de acum.
Nu tot asa este un copil al lui Dumnezeu! In inima lui a fost" turnată dragostea" lui Dumnezeu "prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat". (Rom.5:5) El a fost "născut din Dumnezeu", după chipul și asemănarea Tatălui său: "Dumnezeu este dragoste."
       Cine și cum poate deveni ”copil al lui Dumnezeu”? Sfânta Scriptură ne spune că oricine crede în Isus Hristos - se botează și rămâne în El - este un copil al lui Dumnezeu. " Toți sunteți fii ai lui Dumnezeu, prin credința în Hristos Isus. Toți care ați fost botezați pentru Hristos, v-ați îmbrăcat cu Hristos."(Gal.3:27)
''Tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu; născuți nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu.''(Ioan 1:12-13)
și iarăși:
"noi am cunoscut și am crezut dragostea pe care o are Dumnezeu față de noi. Dumnezeu este dragoste; și cine rămâne în dragoste, rămâne în Dumnezeu, și Dumnezeu rămâne în el. (1Ioan.4:16)


       Sf. Augustin - Despre iubirea absolută: Comentariu la Prima Epistolă a lui Ioan, (ediţie bilingvă),  Iaşi, POLIROM, 2003.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu